Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Activiteiten 2019 

Activiteiten 2019 

16 maart 

Onstuimige NL DOET_poetsdag op Molen Fortuna in Noordhorn. 


Jongstleden zaterdag 16 maart hebben twee leerlingen van het Gomaruscolllege uit stad Groningen hun maatschappelijke stage gedaan op de Molen Fortuna te Noordhorn. Eigenlijk zou hun stagedag a.s. zaterdag zijn, maar de jongelui wilden zo graag aan de NLDoet-dag op de molen meedoen, dat de docenten hiervoor hun toestemming gaven. De ene leerling komt al vaker in de molen helpen en had zijn klasgenootje hiervoor warm gemaakt. Beiden waren uiteraard welkom als NL-Doet-vrijwilligers! 
Samen met de ook aanwezige molenaars en andere helpers is er van alles gedaan. Als eerste de ‘verrassing’ opruimen van een paartje kauwen, dat via een losse plank boven in de kap was gekomen en daar een stapel takjes had gedeponeerd om een nest te maken. Anderhalve vuilniszak vol hebben de jongens verwijderd.  Ondertussen werd er op andere zolders stof gezogen, gebezemd en de muren van spinnenwebben ontdaan. Ook stond er een pot bijenwas op een komfoortje op te warmen om daarna over de kammen van de tandraderen gesmeerd te worden. 
Vóór de start van het nieuwe draaiseizoen moest nog een ‘probleempje’ worden opgelost: het kruien (de wieken in de wind draaien) ging veel te zwaar. Oorzaak was volgens molenaar Klaas Hekker dat het vet in de kruikuip zo sterk was vervuild, dat het geen smering meer leverde. Oplossing: er uit halen en nieuw vet erin doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe kom je er bij? In de kap is het krap.. en er liggen planken over de ‘goot’ waar je moet zijn. Dus kruip-door-sluip-door en dan die planken (roosterhouten) weghalen en met een lang smal mes de goot leegschrapen. Vervolgens met een spatel of plamuurmes de verse reuzel er in duwen. Gelukkig waren die leerlingen wel lenig en niet bang voor vieze handen of kleren. Ook de kruineuten hebben ze van schone reuzel voorzien.    
Tot de lunch was ongeveer de helft van dat werk gedaan en ook de kammen van het spoorwiel - op z’n Gronings ‘takkenrad’- waren in de was gezet. Dit bevordert de soepele rondgang en voorkomt breuk en wrijving, waardoor eventueel zelfs brand zou kunnen ontstaan. Om verder te kunnen werken moest de kap even in een andere stand gezet worden. Wat ’s morgens nog erg zwaar ging, lukte toen al veel beter en kon door één  jongen  met enige inspanning wel geklaard worden. De halve vernieuwing van de reuzel had dus al wel geholpen!
Helaas werd de wind later zo onstuimig dat de molenaar het kruien en verder werken in de kap niet meer verstandig vond. De jongens hielpen nog wel de molen veilig in de ruststand te zetten: de wiek die naar beneden wijst met een ketting aan de stelling vast, de terugloopbeveiliging er in en de stenen in het werk. Dan kan de Fortuna ook bij storm niet op hol slaan. 
Het doel van de poetsdag nl. de Molen Fortuna gereed maken voor het nieuwe maalseizoen en de ontvangst van bezoekers is hiermee bijna bereikt. Volgende zaterdag gaan de vrijwilligers van de molen gewoon door waar ze nu gebleven zijn.. en wie wil mag ook dan komen helpen…
Kijk voor nieuws en informatie op onze website: http://www.molenfortuna.nl en de facebook-pagina ‘molen de fortuna noordhorn’.
Submenu