Activiteiten 2019 

14 september

Groot aantal gasten op Open Monumenten Dag.
Een bont gezelschap bezocht de Fortuna op Open Monumenten Dag. De meeste bezoekers kwamen uit Zuidhorn en omgeving, maar er waren er ook uit Mexico en de Verenigde Staten. De molenaars hadden het voortdurend druk met rondleiden. Klaas Hekker deed pas om zes uur 's avonds de molen dicht.


8 juni

Deskundig bezoek tijdens Groninger Molenweekend

Zaterdag 8 juni was het merkbaar Groninger Molenweekend. Traditioneel trekt dit molenaars en andere molen-belangstellenden uit het hele land naar onze provincie. Deze bezoekers hebben dan vaak een heel lijstje van de molens waar ze geweest zijn en nog naar toe willen! Dit keer kwam er onder andere een medewerker van de Vereniging De Hollandsche Molen met zijn broer, die beiden in Groningen hadden gestudeerd en de omgeving dus al wel kenden. Ze bleven wellicht langer ‘hangen’ dan ze gepland hadden door de gepassioneerde verhalen, die werden verteld.  Ook een stel uit de Achterhoek: hij werkzaam bij een molenbouwer en zij molenaar in het Openlucht museum te Arnhem, zijn tot het deskundige publiek te rekenen. Deze gasten keken vooral naar zaken die ze niet eerder in andere molens gezien hadden. Bijvoorbeeld een bijzondere constructie van de rem of het luiwerk met een slipkoppeling. En aangezien zij een oud-inwoonster van Zuidhorn is, werden er bij een kop koffie ook nogal wat oude koeien uit de sloot gehaald. 

Ook enkele buitenlandse bezoekers hadden de regen en stormvlagen getrotseerd  om toch eens zo’n molen van binnen te bekijken. Half in het Engels af en toe met een woordje Frans, dan weer Nederlands met handen en voeten. Al demonstrerend kwam het verhaal toch wel over bij de gasten uit Genève. En dat konden ze hoorbaar waarderen en dat geeft veel voldoening.20 mei

Bezoek uit Roemenië

Op 20 mei hadden we ca. 15 mensen uit Roemenië op bezoek. Om de drie jaar is een groep Hongaars-sprekende Roemenen een week in onze omgeving te gast. Met hun begeleiders, veelal van de gastgezinnen, waren ze erg enthousiast over het bezoek en de uitleg van molenaar Klaas en gids Gerda. Meestal werd de toelichting uit het Nederlands vertaald door één van de bezoekers en anders kon het Engels als 'tussentaal' uitkomst bieden.    
Het werd een lang en geanimeerd bezoek en de begeleiders komen nog eens terug als de molen draait. Want helaas was er te weinig wind om de wieken rond te laten draaien, zelfs niet met de zeilen op twee van de wieken. Klaas demonstreerde op verzoek hoe hij die voorlegde en vastzette.


meer foto's 2019 

11 mei Nationale Molendag 

Drukte van belang op de Fortuna in Noordhorn
Het was fris, bij tijden heel zonnig en er stond flink wat wind: prima voor Nationale molendag (11 mei). In elk geval wisten heel wat bezoekers de molen in Noordhorn te vinden- soms als enige locatie, omdat ze toch al zo vaak waren langsgereden of gefietst.
Enkele belangstellenden waren echt op molenroute en waren al bij een andere molen geweest of gingen nog naar Oldehove, die pas ’s middags open waren. Sommige gasten waren zelfs speciaal uit Friesland of Drenthe naar Noordhorn gekomen. Onder de bezoekers waren ook twee molenaars in opleiding, die uitgebreid met molenaar Klaas Hekker hebben gepraat en net als veel van de families met kleine kinderen zeiden dat ze vast nog eens vaker langs zouden komen. Ze wisten vaak niet dat de Fortuna  -bijna- iedere zaterdag open is voor bezoek. Uiteraard zijn ze ook dan weer welkom!


Meer foto's 2019

22 april - 2e Paasdag

“Parel” Molen de Fortuna kreeg veel bezoek
De molen was op deze 2e Paasdag speciaal open voor de aftrap van de themaroutes Parels in het Westerkwartier. De beachvlag stond naast de ingangsdeur en de blauwe vlag van het van Molenaarsgilde wapperde in de wind.  De publiciteit leverde een constante stroom van groepjes belangstellenden op: vrij veel families met kinderen, maar ook enkele buitenlandse toeristen. Voor de allerkleinsten en sommige volwassenen was het toch wel een spannende onderneming: al die ladders op, buiten naar beneden kijken vanaf de stelling en dan bovenin het kabaal van de draaiende wieken! En deze en gene keek zijn of haar ogen uit naar het dorp Noordhorn en de omgeving of stond verbaasd van het technisch vernuft dat in dit bijna 130 jaar oude monument te zien was. Kortom een heel geslaagde dag. 


meer foto's 

16 maart 

Onstuimige NL DOET_poetsdag op Molen Fortuna in Noordhorn. 


Jongstleden zaterdag 16 maart hebben twee leerlingen van het Gomaruscolllege uit stad Groningen hun maatschappelijke stage gedaan op de Molen Fortuna te Noordhorn. Eigenlijk zou hun stagedag a.s. zaterdag zijn, maar de jongelui wilden zo graag aan de NLDoet-dag op de molen meedoen, dat de docenten hiervoor hun toestemming gaven. De ene leerling komt al vaker in de molen helpen en had zijn klasgenootje hiervoor warm gemaakt. Beiden waren uiteraard welkom als NL-Doet-vrijwilligers! 
Samen met de ook aanwezige molenaars en andere helpers is er van alles gedaan. Als eerste de ‘verrassing’ opruimen van een paartje kauwen, dat via een losse plank boven in de kap was gekomen en daar een stapel takjes had gedeponeerd om een nest te maken. Anderhalve vuilniszak vol hebben de jongens verwijderd.  Ondertussen werd er op andere zolders stof gezogen, gebezemd en de muren van spinnenwebben ontdaan. Ook stond er een pot bijenwas op een komfoortje op te warmen om daarna over de kammen van de tandraderen gesmeerd te worden. 
Vóór de start van het nieuwe draaiseizoen moest nog een ‘probleempje’ worden opgelost: het kruien (de wieken in de wind draaien) ging veel te zwaar. Oorzaak was volgens molenaar Klaas Hekker dat het vet in de kruikuip zo sterk was vervuild, dat het geen smering meer leverde. Oplossing: er uit halen en nieuw vet erin doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe kom je er bij? In de kap is het krap.. en er liggen planken over de ‘goot’ waar je moet zijn. Dus kruip-door-sluip-door en dan die planken (roosterhouten) weghalen en met een lang smal mes de goot leegschrapen. Vervolgens met een spatel of plamuurmes de verse reuzel er in duwen. Gelukkig waren die leerlingen wel lenig en niet bang voor vieze handen of kleren. Ook de kruineuten hebben ze van schone reuzel voorzien.    
Tot de lunch was ongeveer de helft van dat werk gedaan en ook de kammen van het spoorwiel - op z’n Gronings ‘takkenrad’- waren in de was gezet. Dit bevordert de soepele rondgang en voorkomt breuk en wrijving, waardoor eventueel zelfs brand zou kunnen ontstaan. Om verder te kunnen werken moest de kap even in een andere stand gezet worden. Wat ’s morgens nog erg zwaar ging, lukte toen al veel beter en kon door één  jongen  met enige inspanning wel geklaard worden. De halve vernieuwing van de reuzel had dus al wel geholpen!
Helaas werd de wind later zo onstuimig dat de molenaar het kruien en verder werken in de kap niet meer verstandig vond. De jongens hielpen nog wel de molen veilig in de ruststand te zetten: de wiek die naar beneden wijst met een ketting aan de stelling vast, de terugloopbeveiliging er in en de stenen in het werk. Dan kan de Fortuna ook bij storm niet op hol slaan. 
Het doel van de poetsdag nl. de Molen Fortuna gereed maken voor het nieuwe maalseizoen en de ontvangst van bezoekers is hiermee bijna bereikt. Volgende zaterdag gaan de vrijwilligers van de molen gewoon door waar ze nu gebleven zijn.. en wie wil mag ook dan komen helpen…
Kijk voor nieuws en informatie op onze website: http://www.molenfortuna.nl en de facebook-pagina ‘molen de fortuna noordhorn’.

meer foto's 2019