NL Doet 2011

18/19 maart 2011 (verslag Drewe)

NL Doet in de Fortuna te Noordhorn

Na contact te hebben gelegd met Esther Pleizier van de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn bleek het voor ons molenaars van de Fortuna mogelijk te zijn ook in dit traject mee te doen. Dat houdt in dat we klussen op de molen bij NL Doet kunnen aanmelden die voor de nodige publiciteit zorgt en probeert te bemiddelen om de nodige vrijwilligers op de NL Doet dag te krijgen. We hadden aangegeven dat het voor ons, 2 vrijwillig molenaars, bijna niet te doen is om naast het molenaarswerk (zorgen voor graan, het malen ervan en het weer terugbrengen, ontvangen en rondleiden van bezoekers)  alle 7 zolders van de molen schoon te houden. Een prima klus voor de vrijwilligersdag dus. Daarnaast willen we op wat langere termijn versterking van het aantal molenaars. We zijn nu met zn tween, maar komen ook op leeftijd. En een molenaar opleiden duurt toch gauw 2 tot 2,5 jaar.

Al met al bleek het een goed idee om wethouder Nederveen op vrijdag de 18e maart het startschot te laten geven voor de NL Doet dag. Niet alleen de groep 7/8 van de basisschool had zich met de nodige begeleiding op de stelling van de molen gemeld, ook een aantal fotografen en journalisten van de regionale pers. Het werd een leuke middag. Nadat de wethouder de laatste vlag in de wiek had gebonden kon er gemalen worden. Er stond een mooi windje, dus de molenstenen konden gaan zingen en werd er een hele zak graan gemalen. Hiermee was het educatieve gedeelte voltooid.

De volgende dag kwam de familie Otten op de molen en zijn er 4 zolders opgeruimd en schoongemaakt. Bovendien is van de gelegenheid gebruik gemaakt de kruiring maar weer helemaal in het vet te zetten. Dit vergemakkelijkt het kruien (draaien van de kap) niet onaanzienlijk.