Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Activiteiten 2019  > 2012

2012

Verlichting molen 1 december 2012

Dit jaar werd de verlichting enkele weken later dan gebruikelijk aangebracht, omdat in oktober en november een 3-tal molenaars in opleiding er oefenden voor hun proef-examen voor afdeling Groningen van het Gilde van vrijwillige molenaars en met de lampen er aan mag de molen niet draaien. In januari gaan de lampen er weer af en zal de molen zoetjes aan weer gereed gemaakt worden voor een nieuw maal-seizoen. Op zaterdag en andere dagen als de blauwe wimpel waait is iedereen welkom om de molen ook van binnen te bekijken.

De Fortuna goed bezocht op Open Molendag 12 mei 2012

Aangetrokken door de geur van de poffertjes, die onder in de molen gebakken werden of door de draaiende wieken zijn er zo’n 50 bezoekers in de Molen Fortuna te Noordhorn geweest. Voor de uitleg waren uiteraard de vrijwillig molenaars Klaas Hekkers en Drewe Schouten aanwezig; dit keer geassisteerd door molenaar in opleiding Harm en molengids in opleiding Gerda.

Onder de gasten waren opvallend veel gezinnen met kinderen, die vol overgave stonden te kijken naar de bewegende assen, tandraderen en molenstenen. Een enkel kind mocht zelfs helpen om de zakken met graan op te laten hijsen op de windkracht. Bijzondere bezoekers vormde een gezelschap met familie uit Australië, die dit oer-hollandse schouwspel niet wilden missen. Na afloop waren zij zeer lovend over de toelichting in het Engels, die ze van Harm hadden gekregen.

Hoewel het een koude dag was en de traditionele jaarmarkt dit keer niet vlakbij de molen plaatsvond, was de dag voor De Fortuna wel geslaagd; de bezoekers ‘doneerden’ door diverse aankopen en verteringen in totaal ca. 80 €. Dit geld is toegevoegd aan de ‘pot’ om de bewerking van gerst tot gort, het zogenaamde pellen, uit te breiden met een waaierij en zeverij. De Fortuna heeft dus niet voor niets gedraaid, al is er deze dag geen graan tot meel gemalen.

18 oktober
We doen mee aan de actie Beursvloer in Groningen op 18 oktober as. Hier ontmoeten het bedrijfsleven en vrijwilligersorganisatie elkaar en proberen een match te vinden wat voor elkaar gedaan kan worden. Wij willen graag ondersteuning voor het ontwerpen van een flyer die bij diverse organisaties kan worden neergelegd. 

Leskist 
Het Groninger Molenhuis heeft een leskist met inhoud gemaakt, die we kunnen en gaan gebruiken voor de leerlingen van de basisscholen. 

Sintmaarten 2012

Voor de 26e keer alweer was Molen Fortuna de locatie voor de lampionnenkeuring, georganiseerd door Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn. De begane grond, die was opgesierd met lampsnoeren en lampionnen vormde een sfeervolle entourage. Bij de 3-hoofdige jury zongen de kinderen een St.Maarten-liedje terwijl de lampion werd gekeurd. Daarna mochten ze een cadeautje uitkiezen van de rijk gevulde pakjes-tafel. Molenaar Klaas Hekker was de gastheer.


Submenu