Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Activiteiten 2019  > 2015

2015

29 november: speciaal open voor bezoekers, die de (fiets)routelangs historische locaties in de omgeving van Zuidhorn (publicatie DvhN-Mijn Streek 28-11-2015) rijden.

2 september en 13 november: pilots van de educatieve leerlijn met als thema Vriend en Vijand voor  groepen 7/8 van de basisscholen in de gemeente  Zuidhorn met les van erfgoedjuffen, bezoek aan tentoonstelling, verhaal van een molenaar en een verwerkingsopdracht in de vorm van het maken van een stop-motion filmpje. 
Foto's in fotomap 2015

28-30 augustus: viering 125 jarige Fortuna met o.a. onthulling van de plaquette, opening van de tentoonstelling, muziek vanaf de stelling en  naspeel-evenement met hagepreek, ‘slag bij Noordhorn’, historische kampement, markt en kinderspelen.
Foto's in fotomap 2015

23 augustus: plaatsing van de plaquette, het aandenken aan de Slag bij Noordhorn en 125-jaar Fortuna.

Mei t/m medio augustus: voorbereidingen voor tentoonstelling, d.w.z. herstelwerk aan muren, stucwerk en het toilet; plaatsen houten wanden i.v.m. inrichting van de nieuwe tentoonstelling.

2 Juli 2015: presentatie van de historische fietsroute langs Schansen en Molens.  Deze route van 44 of 50 km start in Noordhorn en gaat langs o.a. Enumatil, Feerwerd, Aduarderzijl en terug over Den Ham of via Niehoeve en Niezijl.  De route is hier te downloaden. 

9 mei Nationale molen- en gemalendag + jaarmarkt in Noordhorn:

Als voorproefje op het naspeelevenement “Slag bij Noordhorn” eind augustus 2015, hielden de re-enactors demonstraties bij de Dörpsstee, kwamen ze in optocht naar de Fortuna en werden gefilmd voor de promotiefilm voor het evenement.

Foto's in de fotomap 2015


13 april 2015
Leerlingen van de Samenwerkings School Noordhorn bezoeken molen Fortuna

In het kader van het ‘crea-circuit’ hebben de groepen 3  t/m 8 van de Samenwerkings School Noordhorn in 3 grote groepen de molen Fortuna bezocht. Terwijl de ene helft van de kinderen buiten een tekening maakte van de molen, kreeg de andere helft een rondleiding van molenaar Drewe Schouten. Het kostte de nodige tijd alle kinderen de 4 ladders - helemaal tot de maalstenen - op te laten klimmen. Op iedere 'zolder'  zoals de molenaar de verdiepingen noemt- en buiten op de stelling gaf de molenaar uitleg. Bijvoorbeeld over het  ophijsen van de zakken, het malen en het pellen, het draaien van de molen in de wind en het laten stoppen van de draaiende wieken. Natuurlijk moest iedereen ook al die ladders weer af.  Molenaar Drewe had er ook een hele kluif aan, maar dankzij de begeleiding van voldoende volwassen ging alles goed. 

Het tekenen van de molen vormde de voorbereiding  op het maken van een gedrukte tekening.  Eén van die drukwerken kreeg de molenaar op 1 april aangeboden als dank voor zijn rondleidingen. Daarnaast hebben de leerlingen een molen van keramiek  gemaakt bij atelier PEPALES. Het idee is om met elkaar 125 molentjes te maken zodat er een mooi kunstproject ontstaat.  Voor elk jaar dat de molen bestaat een molentje. Er zijn al 75 molentjes gemaakt door de kinderen. De andere 50 molentjes worden gemaakt door groep 1 en 2 van de school en tijdens de jaarmarkt van Noordhorn op 9 mei a.s. Het uiteindelijk resultaat zal naar verwachting eind augustus te zien zijn.

meer foto's in Foto's 2015

NL DOET op Molen Fortuna geslaagd.         

Zaterdag 21 maart zijn een aantal extra vrijwilligers in Noordhorn aan het werk geweest om Molen Fortuna gereed te maken voor het komende draaiseizoen. Een  flink aantal van de geplande klussen is inderdaad uitgevoerd. Een greep hieruit: diorama’s kinder-veilig gemaakt, de kruiring met reuzel ingesmeerd, de kammen van de 3 bovenste raderen in de bijenwas gezet en de steenzolder aangeveegd. De molen kan nu weer gemakkelijker in de wind gedraaid worden (kruien) en soepel draaien, waardoor er sneller gemalen kan worden. Het smeren gebeurt ook ter vermijding van brand, die kan ontstaat als er teveel wrijving is tussen de houten kammen en spijlen van de in elkaar grijpende raderen.   Het doel van de actie-dag is dus bereikt en het publiek kan komen!

Vrijwilligerswerk

Verder heeft deze NL_Doetdag ook een nieuwe molen-vrijwilliger opgeleverd. Eén van de klussers wil wel vaker een handje meehelpen. Daar zijn de vrijwillig molenaars van de Fortuna vanzelfsprekend erg blij mee. Op een molen is altijd wat te doen, dus meer mensen hoe lichter werk. Interesse? Bel of mail ons en vraag naar de mogelijkheden. 

Zelf het indrukwekkende raderwerk in werking zien kan vanaf nu tot november (vrijwel) elke zaterdag van 10 tot 16 uur en ook als de vlag uithangt of op afspraak. De Fortuna is dan open voor bezoekers, die naar wens een korte of langere uitleg krijgen. Maar ook (alleen) een kijkje nemen vanaf de stelling over de omgeving is de moeite waard. 


6 januari: Molen Fotuna krijgt Leefbaarheidsprijs.

Als 1 van de 3 genomineerde Vrijwilligersorganisaties in de gemeente Zuidhorn heeft de Fortuna net als de buurthuiskamer Aduard een bedrag van 250 € gewonnen. De 1e prijs ging dit keer naar het Dorpshuis in Visvliet; zie ook het persbericht  op pagina.

Molen Fortuna te Aduard, pardon Noordhorn!   fotograaf: Johan Vergonet.


Submenu