Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Activiteiten 2019  > 2016

2016


16 september 2016 
onthulling panelen in Zonnehuis Oostergast.  

Vorig jaar is door molengids Gerda Jaarsma meegewerkt aan het project De ziel van de Groninger molen. Op een bijeenkomst in Zonnehuis Oostergast demonstreerde zij een opengewerkt model van een molen van het Groninger molenhuis. Rond de tafel kwamen daarmee de verhalen over de molens, die de bewoners gekend hebben wel los.  Het resultaat is o.a. te zien op de website http://www.groningermolenhuis.nl/actueel/mediadocs_2016/DvhN_21-09.pdf   en natuurlijk op de oprolbare panelen(banners). 


10 september 
Open monumentendag
Ondanks stralend weer bleef het 's morgens rustig. Ook de wind wilde nog niet erg meewerken, maar  's middags trokken beide aan en kwamen er diverse groepen  bezoekers; vaak met kleine kinderen. Allen waren zeer belangstellend en vonden het een hele belevenis.  
Foto's in fotomap 2016

11 en 12 juni
Groninger molenweekend: bijna geen wind.
Helaas geen stralend fietsweer en ook nog eens weinig wind. Maar wel enkele buitenlandse gasten, zelfs uit Japan en India, en die waren allemaal erg enthousiast. Ook de jongere bezoekers wilden het naadje van de kous weten en hadden het naar het zin als ze mee mochten helpen de molen te kruien. 
  
10 juni:
de Kerkenraad Ger. Kerk Grootegast kreeg 's avonds een zeer gewaardeerde rondleiding.
 
17 mei:
groep Roemenen te gast
Via de Herv.Kerk Zuid-Noordhorn kreeg een tiental Roemenen een uitgebreide rondleiding door de Fortuna. Met behulp van enkele 'eigen' tolken werd het verhaal overgebracht. Men was zeer belangstellend en erg blij over het bezoek.  
 
14 mei:
guur weer op Nationale molendag
Een klein aantal bezoekers kwam tussen de buien door toch een kijkje nemen en een kleine gast kreeg pannenkoekenmeel mee voor thuis. 

12 maart

NL DOET voorjaarsschoonmaak Molen Fortuna in Noordhorn
Zaterdag 12 maart zijn een aantal extra vrijwilligers uit Noordhorn, Zuidhorn en zelfs Grootegast aan het werk geweest om Molen Fortuna gereed te maken voor de ontvangst van hopelijk weer veel bezoekers. 
De werkzaamheden betroffen onder andere het weer soepel en veilig laten draaien van de kap en de raderen. De kruiring is met reuzel ingesmeerd en de kammen van de bovenste raderen zijn in de bijenwas gezet. De molen kan nu weer gemakkelijker in de wind gedraaid worden (kruien) en soepel draaien, waardoor er sneller gemalen kan worden. Het smeren gebeurt ook ter vermijding van breuk en brand, die kan ontstaan als er teveel wrijving is tussen de houten kammen en spijlen van de in elkaar grijpende raderen.  
Verder is op de vele zolders strijd gevoerd tegen de spinnenwebben, (meel-)stof en andere ongerechtigheden. Ook het uitzicht door de ramen over de omgeving is door de schoonmaakbeurt hersteld. 
Het doel van de actie-dag is dus bereikt en het publiek kan komen!


Submenu