Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Activiteiten 2019  > 2017

2017


11 maart:  NL DOET_vrijwilligersdag

Zaterdag 11 maart is er veel gebeurd. Met een paar nieuwe vrijwilligers uit Briltil en Hammy uit Noordhorn kon het molenteam van de Fortuna met dubbele menskracht aan de slag. Ze hadden er lekker weer bij en er werd op alle fronten hard gewerkt. Buiten is er alg verwijderd van het latwerk aan de wieken, de onderste 2 meter van het achtkant geschrobd en het stellinghekwerk vrijwel rondom gepoetst. Binnen hebben vader en dochter Spijkerman de kammen van drie tandraderen in de bijenwas gezet; een hele klus, waarbij de nodige lenigheid goed van pas kwam!  Verder is er flink opgeruimd en zijn een aantal zolders van stof en spinnenwebben ontdaan. Al met al een geweldig geslaagde NL_Doet-dag.  

Nationale Molendag 13 mei

Tijdens de Jaarmarkt op zaterdag 13 mei j.l. heeft molen De Fortuna veel bezoekers gehad. Niet alleen uit Noordhorn en omgeving, maar ook uit Duitsland, Engeland en zelfs uit de Verenigde Staten van Amerika en Canada. Enkele bezoekers gaven in het gastenboek ook een aardige, meelevende reactie - zie bijgaand.

Groninger Molenweekend 10 en 11 juli trok bezoekers van Hoogezand tot Tilburg en zelfs eentje (studente)  uit de Verenigde Staten van America.

Bezoek scholen Zuidhorn

Eind mei zijn 3 groepen van CBS 't Anker in de Fortuna geweest: 2 groepen van de jongste groepen en één groep 6. Dat leverde met zo'n 25 kinderen en  5 begeleiders per keer een flinke drukte op.  In juli bezochten ook 3 groepen leerlingen, nu van OBS de Windroos de Fortuna. Hopelijk komen de kinderen met hun familie nog een keertje de Fortuna bezoeken om meer uitleg te krijgen dan nu mogelijk was. 

Open Monumentendag 9 september 2017

De dag die nat en winderig begon en met een prettig zonnetje eindigde. De bezoekers waren eerst spaarzaam maar later lieten zich nog meerdere gasten zien, zodat we zelfs tot 5 uur open bleven. Als altijd kreeg Koren- en Pelmolen Fortuna  bezoek van een gevarieerd gezelschap belangstellenden.

Sommige bezoekers gaven aan zeker nog eens terug te komen als de Fortuna weer mag draaien, zodat ze ook dat aspect van de historie kunnen ervaren. 

Als molenteam hebben we weer beleefd hoeveel voldoening het geeft belangstellenden uitleg te geven over het ambacht van de molenaar en over de constructie en het noodzakelijk onderhoud aan dit industrieel monument. Dus volgend jaar doen we het zeker weer.

Foto's 2017

 

Submenu