Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Activiteiten 2019  > 2018

2018


November

10 november

Stralende lampen in de wieken
Na een succesvolle sponsoractie zijn er nieuwe lampjes in de wieken aangebracht. Deze zijn veel zuiniger dan de vorige, ondanks dat ze feller branden. De kinderen, die met de lampionnenkeuring meededen, konden de molen in elk geval goed vinden.

Oktober

6 oktober 2018
Er is proefgedraaid met de nieuwe roeden en ophekking. De Fortuna is weer in bedrijf!

September

12 september 
Roeden steken.
HOERA! de Fortuna heeft -bijna- haar wieken terug. Onder toeziend oog van de molenaars, ambtenaren van de gemeente Zuidhorn, belangstellende inwoners uit de omgeving en wethouder Fred Stol, zorgden de kraanmachinist en Willem van molenmakers Jellema er voor dat de twee 21 m. lange roeden op hun plaats kwamen. Ook de fokwieken, 2 houten en 2 aluminium, zijn omhoog getakeld en komen weer op hun plek.  
Fred Stol mocht als bakkenist zelfs van dichtbij bekijken hoe het puntje van de eerste roede met behulp van een extra touw door het "oog van de naald" (in het wiekenkruis) geleid werd. 
RTV-Noord was aanwezig en liet o.a Molenaar Klaas Hekker aan het woord. Die sprak de verwachting uit dat de Fortuna over een aantal weken weer kan draaien.   8 september
Open Monumentendag
Op Open Monumentendag kregen we doorlopend groepjes bezoekers ondanks dat de molen niet draaide. Terwijl de molenaars druk waren met de laatste schoonmaakklussen voor het opnieuw optuigen van het hekwerk, had de molengids het lekker druk met rondleiden!  En er zijn weer wat jongeren enthousiast geworden voor het technisch vernuft dat ze op de luizolder en in de kap zagen. 
Een stel fietsers bleek inwoners van San Francisco te zijn en voor het 2e achtereenvolgende jaar in Nederland op vakantie; nu in Noord-Nederland en het bezoek aan een molen stond -terecht - op hun wensenlijstje. Ze waren ook erg onder de indruk van wat er met het materiaal van anderhalve eeuw geleden mogelijk was en nog steeds werkt.  


Toeristische informatieborden Noordhorn
Aan beide uiteinden van Noordhorn is onlangs een Informatiebord geplaatst over de omgeving van Noordhorn, de geschiedenis, de molen Fortuna en twee van de fietsroutes. Dit is een laatste stukje van het project "Verschanst in het Westerkwartier" en gerealiseerd in samenwerking met Dorpsbelangen Noordhorn.


Juni

9 juni
Groningermolendag 
Ondanks dat molenmaker Jellema druk bezig ik met het vervangen van houtwerk van de stelling en er dus voortdurend een hoogwerker op de oprit staat, was de Fortuna op zaterdag van het Groninger molenweekend toch open voor bezoek. De wimpel hing uit, maar ja draaien en malen was er helaas niet bij. Ieder nadeel heeft echter zijn voordeel: bezoek kon nu helemaal mee de kap in klimmen om daar het machtige raderwerk, de vangbak en ijzeren band om het bovenwiel(het remwerk) en het uitzicht te bewonderen. Ook was een enkele bezoeker erg ge�nteresseerd in de historie rond de Slag bij Noordhorn; hoewel inwoner van Zuidhorn had deze persoon het evenement in 2015 tot zijn spijt gemist. En hij complimenteerde ons met de tentoonstelling! 

Onderhoudswerk
Terwijl de molenmaker bezig is met het grote werk, doet het molenteam de kleinere klussen: o.a. het opnieuw verven van het ijzerwerk en boenen van de heklatten. Het resultaat is te zien!

Bezoek scholen groep 7/8: Erfgoedles Vriend en Vijand
In week 22 en 23 brachten de leerlingen van drie scholen een bezoek aan de Fortuna in het kader van hun Erfgoedlessen. Dit waren CBS de Rietstek uit Kommerzijl en GBS Onder de wieken en SWS de Humstee, beide uit Oldehove.  
Molenaar Klaas Hekker en Erfgoeddocente Akke de Groot gaven eerst allerlei informatie over de geschiedenis van de molen, de Slag bij Noordhorn en de 80-jarige oorlog. Na een pauze mochten de leerlingen zelf aan de slag: de opdracht was om met wat simpele materialen op een light-pad een stop-motion-filmpje te maken over deze �schansenkrijg�. De kinderen waren hier erg enthousiast mee bezig en de resultaten zullen vast weer verrassend en mooi zijn geworden.    

12 mei
Nationale Molendag
 
Vanaf Molen Fortuna keek je op uit over de Jaarmarkt in Noordhorn; altijd goed voor een aantal inwoners, die nog nooit(!) of al eens eerder een kijkje in de molen hebben genomen. Maar ook weer iemand, die met zijn bezoekers uit Zuid-Afrika van de "grote rondleiding"  over alle zolders tot en met de kap heeft genoten. Maar het leukste zijn toch de kleinste bezoekers, die na de klimpartij op de ladders het liefst een rondje over de stelling gaan rennen. Opgepast dus voor ouders en molen-vrijwilligers, dat dat niet verkeerd gaat.  Al met al was het weer een geslaagde dag. 

28 maart 
De "restauratie" is gestart.
Dankzij de voorfinanciering van de herstelkosten door gemeente Zuidhorn is
in week 12 Molenmaker Jellema begonnen met het afnemen van het hekwerk en
zijn 28 maart 2018 de 'deelbare' roeden uit het wiekenkruis getakeld. Nu kan
de roedenmaker aan het werk om de vervangende roeden zo te maken, dat het
'oude' hekwerk daar weer past.
Komende weken verricht Jellema het groot onderhoud 
aan de stelling. 

Wanneer de nieuwe roeden uit ��n stuk geplaatst kunnen worden is nog niet
bekend. De Fortuna staat dus helaas nog wel een tijd stil. 

Submenu