Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Schansenkrijg

Schansenkrijg

Voor de fietsroutes zie pagina Fietsroutes langs Schansen en molens

Wie het evenement "Slag bij Noordhorn" gemist heeft kan in de Fortuna terecht voor de permanente tentoonstelling over deze veldslag. Deze toont op een aantal panelen de historische achtergronden en gebeurtenissen van de Schansenkrijg in het Westerkwartier. Verder is er een vitrine met bodemvondsten uit de 16e eeuw te zien. 
Wegens groot succes is er een 2e druk van het stripboek over de Slag bij Noordhorn verschenen. Softcover-exemplaren van deze strip "Verschanst in de tijd" van tekenaar Mestrik zijn voor 9 Ä per stuk te koop in molen Fortuna.


Ook komt de geschiedenis van de molen Fortuna en haar molenaars aan bod.   

27 april

De bemensing van de stand van stichting Schansenkrijg Westerkwartier op de Oranjemarkt in Zuidhorn had er schik in. Bezoekers vroegen naar de geschiedenis, tekenden alvast in voor de uitgave van het stripboek of zetten hun naam op een lijst om een mailtje te krijgen als de kaartverkoop start. 


23 april

De Historische Kring Zuidhorn verzorgde samen met de Molen Fortuna een speciale lezing in Zaal Balk in Zuidhorn over de in 1581 gevoerde Slag bij Noordhorn. 
Dhr. dr. Olaf van Nimwegen, militair historicus, maakte de historie levend door een beschrijving te geven van de context in die tijd, de politieke en dagelijkste omstandigheden, en de betekenis van deze Slag voor het ontstaan van de republiek de Zeven ProvinciŽn.
Isabel van der Velde, freelance archeoloog en voorzitter van de AWN-vereniging van Vrijwilligers in de archeologie, afdeling Noord-Nederland. vertelde het door haar geleide archeologisch onderzoek op het terrein waar de Slag heeft plaatsgevonden.

Volledige informatie over deze avond in het persbericht.
23 april:  Lezingen over de "Slag bij Noordhorn in historisch perspectief"; in samenwerking met de Historische kring Zuidhorn; 20 uur in Zaal Balk, Zuidhorn. Entree inclusief koffie of thee Ä 3,50.
Persbericht