Molen Fortuna

Page
Menu
News
You are here:   Home > Activiteiten

Activiteiten

2024

Nationale Molendag 2024

De Koren- en Pelmolen Fortuna in Noordhorn had zaterdag 11 mei niet veel aanloop, maar de bezoekers waren zeer benieuwd naar het wel en wee van de molen of te wel de oorzaak van de breuk van de as en de vordering van het herstel van de as en de wieken. Helaas konden we daar nog geen uitsluitsel over geven. Van de nood een deugd makend zijn de molenaars druk geweest met schoonmaken en ander onderhoud.

Poetsen stelling

Braderie Noordhorn 25 mei 

Nog meer dan vorig jaar kwamen de bezoekers aan de braderie ook een kijkje nemen in de molen. Ook nu veel vragen over het malheur met de as en naar de planning van het herstel. Maar sommige bewoners van Noordhorn moesten toegeven, dat ze nog nooit in de Fortuna waren geweest.

Braderie

Groninger Molenweekend 2024

Op 8 juni was de molen uiteraard ook weer open in het kader van het Groninger Molenweekend. Dit is speciaal bedoeld voor collega-molenaars uit andere regio’s. Dit was in zoverre een succes; zowel uit Drenthe (Coevorden) als Friesland (Kollumerpomp) heeft een molenaar ons bezocht.

Uitleg aan bezoekers

 

2023

Toekomst Fortuna: lees het nieuwsartikel

Nieuwsartikel Streekkrant 5-9-2023

Op 3-6-2023 's middags is de wiekenas van de Fortuna gebroken. 's Avonds is het wiekenkruis van de molen getakeld en ter demontage op de wegkruising gelegd. Ook hebben de molenmakers de situatie in de kap veiiggesteld en de bliksemafleiding hersteld. Volledig herstel zal helaas geruime tijd in beslag nemen.

De molen is nu veilig te bezoeken.

 3 juni Braderie Noordhorn

De Fortuna stond er feestelijk bij aan het eind van de braderie op de Langestraat.

Het was in tijden niet zo druk in de Fortuna. Daar was de braderie uiteraard de oorzaak van, want dan is de stap om de molen een keer binnen te gaan niet zo groot meer. Zeker als de kleintjes de (groot-)ouders net zo lang meetrekken om toch echt een keer al die ladders op te mogen klimmen.  Zij hebben er van genoten en wij ook! 

 

 

13 mei Veel bezoekers op Nationale Molendag

We hadden voortdurend bezoek van jong en oud. 's Morgens vroeg al gezinnen met vaak kleine kinderen en soms bijzondere gasten, zoals twee collega-molenaars uit NeuHarlingersiel (OstFriesland). De kleintjes mochten de molenaars 'helpen' met het bedienen en stonden vervolgens versteld als de wieken dan niet meer ronddraaiden of als er een zak met graan omhoog kwam. Al met al een drukke dag, die veel plezier en voldoening gaf.

 

2022

10 september Open Monumentendag

De Koren- en Pelmolen Fortuna heeft zaterdag 10 september veel gasten op bezoek gekregen. Met minimaal 65 geregistreerde bezoekers was dit één van de top-dagen. In de morgenuren met vrijwel windstil en nogal saai-grauw weer, was het nog wel rustig qua aanloop, maar met een doorbrekende zon trok het in de middag flink aan. Helaas deed de wind dat niet, zodat we bijna de hele dag niet konden draaien; het voorleggen van zeilen en een duwtje van de molenaar waren tevergeefs. Vooral voor de kleinsten onder de bezoekers was dat wel een teleurstelling! Hopelijk komen die nog een keertje terug als de wieken wel rondgaan.

De wat oudere bezoekers gaven in het gastenboek geregeld aan de uitleg over het industrieel erfgoed en het molen-ambacht erg gewaardeerd te hebben. Een opsteker voor de vrijwilligers van de Fortuna.

Naast oudere en nieuwe inwoners van de gemeente Westerkwartier trekt zo’n dag waarop meerdere monumenten open zijn voor bezoek toch steeds weer een aantal gasten, die anders niet zo gauw naar een molen of Noordhorn komen. Heel speciaal was dit keer ook het molenaarshuis bij de Fortuna open voor publiek.

Het laatste uurtje, toen de wieken wel in beweging kwamen, kregen de molenaars van de Fortuna nog bezoek van een tweetal collega’s uit andere delen van het land: Zeeuws-Vlaanderen en Overijssel! Ze hadden er al een aardige reis opzitten: vanaf Hasselt, via Friesland en enkele Drentse molens was dit één van de laatste molens op hun Open Monumentendagtocht.

Voor de vrijwilligers van de Fortuna was het zeker weer een geslaagde dag.

 

11 juni Groninger Molenweekend

Bezoekers
Op zaterdag 11 juni was de Fortuna geopend als onderdeel van het Groninger Molenweekend. Dit is één van de regionale molendagen, waarop molenaars uit andere provincies een route langs meerdere molens in onze streken kunnen maken. Dat loont de moeite van een lange(re) heen-en terugreis. Dit keer kregen we bezoek van een molenaar van molen De Star uit Balkbrug. Daar draait hij met veel plezier met een nog een ‘jongere’ en een ‘oudere’ collega. Hij had al meerdere molens onderweg bezocht: Noordlaren, Haren en De Helper en hij ging nog langs Feerwerd (waar een voormalig molenaar van De Star, Rolf Wassens, ook werkzaam is geweest op molen Joeswert) om bij molen De Leeuw in Garnwerd te eindigen. Daar ging hij met meerdere collega-molenaars de dag afsluiten met een barbecue. Een wel besteedde dag!

Ook enkele fietsers reden een zelf uitgestippelde een molenroute langs fietsknooppunten; kwamen niet binnen en hoefden geen uitleg want ze hadden er nog meerdere op het lijstje staan, voor ze via Enumatil (aanrader voor koffie of ijsje bij Tante Til) naar Groningen teruggingen. We konden hen nog net de folder met fietsroutes langs Schansen en molens in het Westerkwartier meegeven. Dat leek ze wel wat voor een volgende keer met net zulk lekker fietsweer.

Op enig moment stak een plaatsgenoot zijn hoofd boven de steenzolder uit. Hij kwam weer mais brengen om te breken. De vrijwillig molenaars van de Fortuna hadden dit al eens eerder gedaan en kennelijk is het toen goed bevallen. En het kwam mooi uit, want dan konden we de bezoekers meteen het luien laten zien.

De jongste dochter mocht de molenaar hierbij meehelpen. Dat deed ze met volle overgave!

14 mei Nationale Molendag
Doorlopend bezoekers op de Fortuna in Noordhorn
Heel wat bezoekers wisten de molen in Noordhorn te vinden- soms als enige locatie, omdat ze daar toch al zo vaak waren langs gekomen. Enkele belangstellenden waren echt op molenroute en waren al bij een andere molen geweest of gingen nog door naar Leegkerk, Visvliet of verder. Maar het waren als vanouds grotendeels families met jonge kinderen, waarvan juist de allerjongsten het bezoek aan de molen het meest waardeerden.

Jaar van de Molenaar
Op 9 april 2022 heeft de Fortuna meegedaan aan een recordpoging 'met zoveel mogelijk molens tegelijkertijd draaien'. Hieraan deden zelfs molens in andere werelddelen mee. Bijlage: bedankbrief 2021 Er is geregeld met de molen gedraaid en incidentele bezoekers hebben, met inachtneming van de coronaregels, een kijkje kunnen nemen.

Behalve het onderhoud aan de molen zelf is een oude handmolen van houtworm ontdaan. Deze molen is een schenking aan de Fortuna van onze webmaster Ginie Bakker-Ploeg. De molen komt uit haar ouderlijk huis in Peize.

Submenu

Page
Menu
News
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login