Molen Fortuna

Page
Menu
News
You are here:   Home > Molen Fortuna > Geschiedenis van de molen

Geschiedenis van de molen

Wanneer de eerste molen in Noordhorn is gebouwd is niet bekend maar reeds in 1774 wordt er in notariële akten gesproken van een "kapitalen wind pelmolen gelegen aan de straat te Noordhorn". Door de jaren heeft deze molen verscheidene molenaars gekend. Op 1 augustus 1878 werd de molen die op de plaats van de huidige molen staat, samen met tien are en 40 centiare grond en het molenhuis, gekocht door het echtpaar Klaas Homan en Grietje de Boer voor een bedrag van fl. 4.500,-

Op 25 juni 1890 waren molenaar Klaas Homan en een knecht aan het malen toen er plotseling rook onder de kap vandaan kwam. Dit bleek de nachtmerrie van elke molenaar: het vet van de as in kap was te heet geworden en in de brand gevlogen. Emmers met water werden naar boven gebracht maar het zou niet meer helpen. De vlammen sloegen over op het rieten dak en binnen enkele minuten stond zowel de molen als ook twee nabij gelegen woningen in de brand.

Gelukkig voor de heer Homan was de molen verzekerd en hierdoor in staat, om weer een molen te laten bouwen. De molenaar kreeg echter het advies om de molen niet te herbouwen maar om een elektrisch gemaal te bouwen om zodoende beter te kunnen concurreren. Ondanks dat het misschien economisch gezien niet zo verstandig was werd er (gelukkig) gekozen voor herbouw.

De herbouw werd gedaan door molenmaker Menne Noordewier te Niezijl, afstammeling van een Gronings molenaarsgeslacht. In Grijpskerk werd in die tijd Elings molen gesloopt, deze werd in Noordhorn weer opgebouwd. Dit moet een hele operatie zijn geweest aangezien in die tijd alles nog met paard en wagen werd vervoerd en met de hand weer opgebouwd.
Denk bijv. maar eens aan de maalstenen en roeden. 

Page
Menu
News
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login